Mellonath Gléowine uppträder vid Forodrims jubileum 2008.

Mellonath Gléowine – för dem som vill sjunga

Forodrims musikgille, Mellonath Gléowine, är en mötesplats i föreningen för dem som är intresserade av sång och musik. Repertoaren har varierat genom åren, men ofta består den av flerstämmig musik från medeltid och renässans, en del folkmusik och annat liknande som skapar sagostämning. Gillet har också framfört texter av Tolkien som blivit tonsatta av föreningens medlemmar, befintliga körstycken med nyskriven text (ibland på alviska), eller helt nykomponerade verk med Tolkienteman.

Mellonath Gléowine
Mellonath Gléowine, sångargillet

Mellonath Gléowine grundades i början av 1970-talet och är därmed ett av Forodrims äldsta gillen. Från början ingick även teater i gillets verksamhet, men det avknoppades senare till ett eget gille.

Förutom framträdanden på Forodrims fester har Mellonath Gléowine synts i ett antal publika sammanhang genom åren. I samband med premiärerna av Hobbit: En oväntad resa och Hobbit: Smaugs ödemark sjöng gillet på SF Sergel. Vid fantasy-konventet Fantastika 2016 uppträdde gillet med ett antal sånger under avslutningsceremonin. Flera framträdanden har också ägt rum på Science Fiction-bokhandeln i Stockholm, bland annat ett midgårda luciatåg 2014.

Mellonath Gléowine övar vanligtvis varannan måndag i Forodrims lokal.